Opleiding Epiphora Methode

Ben je geïnteresseerd om de Epiphora Methode toe te passen in jouw vakgebied?

Je kunt met deze opleiding de officiële Epiphora Methode licentie behalen. In deze Post-HBO opleiding leer je in acht modules alles wat er nodig is om deze behandelmethode eigen te maken. De modules worden in een combinatie van online en praktijkdagen aangeboden.

Voor wie?
Fysiotherapeuten, ergotherapeuten,
(revalidatie)artsen, manueel therapeuten, logopedisten, acupuncturisten, osteopaten, oefentherapeuten, chiropractors, psychotherapeuten, verpleegkundigen, ademspecialisten en andere zorgprofessionals. 

Docenten:
De docenten zijn Hans Timmerman, Marloes van de Pol (ergotherapeut), Simone Knaap (chiropractor) en Steven Zwerink (ademfysioloog).

 Opzet:
8 modules
5 fysieke lesdagen
Kosten: € 2175,- excl. BTW (in delen betalen mogelijk).

De eerstvolgende startdatum van de opleiding is:

10 september 2024 – Startdag opleiding – VOL
24 t/m 26 september – Praktijkdagen
28 november 2024 – Certificering
Locatie: Hallum

7 november 2024 – Startdag opleiding
25 t/m 27 november – Praktijkdagen
12 februari 2025 – Certificering
Locatie: Hallum

Opleidingsdata in 2025:
13 februari – Startdag
11 t/m 13 maart – Praktijkdagen
13 mei – Certificering
Locatie: Zuid/West Brabant 

9 september – Startdag
23 t/m 25 september – Praktijkdagen
27 november – Certificering
Locatie: Hallum

De opleiding
Epiphora Methode

Leer in een inspireerde mix van blended learning alles over de Epiphora Methode. Dit betekent dat je online en offline geschoold wordt in verschillende onderwerpen en kennis en ervaring naar het volgende niveau brengt. 

De theorie wordt voorafgaand aan de praktijkdagen bestudeerd. 
De eerstvolgende startdata van de opleiding zijn als volgt:

10 september 2024 – Startdag opleiding – VOL
24 t/m 26 september – Praktijkdagen
28 november 2024 – Certificering
Locatie: Hallum

7 november 2024 – Startdag opleiding
25 t/m 27 november – Praktijkdagen
12 februari 2025 – Certificering
Locatie: Hallum

Opleidingsdata 2025:
13 februari – Startdag

11 t/m 13 maart – Praktijkdagen
13 mei – Certificering
Locatie: Zuid/West Brabant

9 september – Startdag
23 t/m 25 september – Praktijkdagen
27 november – Certificering
Locatie: Hallum

(Drie weken voorafgaand aan de startdag, kunnen de studenten in de online Academie om te starten met het bestuderen van de theorie).

Diagnosegroepen waar de Epiphora Methode geschikt voor is: Iedereen met het ‘AAN STAAN’ syndroom oftewel sympatico dominantie met neurovegetatieve dysregulatie. Dit is te zien bij mensen met het Fibromyalgie Syndroom, ME/CVS, Aura migraine, Post Covid Syndroom,  Post Commotioneel Syndroom/ WAD, diverse reumatische aandoeningen, MS en Burn-out. 

Onze missie is om de Epiphora Methode voorafgaand aan de behandelingen in te laten zetten, immers het werkt voorwaardescheppend op verder herstel.

Toelatingsvoorwaarden
(Para)medische opleiding, artsenopleiding, natuurgeneeskunde, verpleegkunde, psychotherapie of andere relevante opleiding die de basis is en blijft van de professionele activiteiten. De Epiphora Methode is altijd complementair. Wil je graag deelnemen maar twijfel je of je geschikt bent? Mail ons dan even. 

Leer alle ins en outs van de Epiphora Methode

Hans, Marloes en Steven hebben samen meer dan 20 jaar ervaring in de Epiphora Methode,
ademwerk en trainen en coachen.

Epiphora Methode kent elementen uit fysio/manuele therapie, ademfysiologie, haptonomie en transpersoonlijke psychologie. De methode is al ruim tien jaar in ontwikkeling en er is al veel succes 
mee geboekt.

Video afspelen

Wat leer je?

De Epiphora Methode is een zelfgenezingsmethode die door middel van slim inzetten van ademhaling, houdingen en bewegingen inwerkt op bloedcirculatie, lymfe- en liquor stroom. Het autonome zenuwstelsel wordt positief beïnvloed. Langdurige blokkades en verkrampingen als gevolg van te lang in alarmstand staan bij stress en hoge alertheid worden aangepakt. Het lichaam komt in een herstelmodus en daarna kan worden opgebouwd door andere behandelingen.

Het mooie is dat de cliënt zelf de methode leert toepassen. Het mag aanspraak doen op eigen verantwoordelijkheid voor gezondheid. Als therapeut begeleid je cliënt hier in. De oefeningen zijn liggend, ‘s morgens en ‘s avonds in bed. De oefeningen zijn hierdoor ook door mensen die beperkt belastbaar zijn, toe te passen.

 

Hier een deel uit de White Paper met een korte uitleg van de werking:

Vertebrobasilaire Insufficiëntie (VBI) in combinatie met een onvolledige Cirkel van Willis (CvW) veroorzaakt mogelijk, maar niet uitsluitend, posterieur cerebrale vasculaire disfunctionaliteit, neurodegeneratieve aandoeningen alsmede vegetatieve disregulatie van het autonome zenuwstelsel. Deze manifesteren zich onder andere als een drukgevoel op het hoofd, haarwortelpijn, wazig zien, licht- en geluid intolerantie, prikkelbare darmen, koud lijf, hersenmist en aura-migraine. Dit is omkeerbaar middels therapeutische oefeningen en postuur aanpassingen gericht op het vergroten van de stroomruimte van de cervicale wervelkolom, drainage van afvalstoffen in het brein en selectieve vasoconstrictie en vasodilatatie door vrijwillig geïnduceerde staat van hypocapnie afgewisseld met hypoxie.

Je leert tijdens de opleiding onder andere de volgende zaken:

  • Functionele neurologie: autonoom zenuwstelsel/ vegetatief systeem
  • Anatomie
  • Transpersoonlijke psychologie en energetisch inzicht
  • Indicaties / contra-indicaties, medische aspecten
  • Het Vegetatieve Spel van vasoconstrictie en vasodilatatie
  • Ademfysiologie en ademtechnieken 
  • Perinatale matrices, rebirthing inzichten
  • Inzicht in het verschil tussen én de samenhang met Fibromyalgie syndroom, MS, ME/CVS, Occipitale Hoofdpijn, Post Commotioneel Syndroom (PCS/WAD), Post COVID, AURA-Migraine, Hypermobiliteit, FMS, depressie, PPEA, Burn-out
  • Fascia en lymfe systeem
  • Myodurale Brug en Liquor stroom
  • Propriocepsis en Default Mode Network
  • Arteria Vertebralis Insufficiëntie, Arterial Flow
  • De Cirkel van Willis, varianten en anomalieën
  • Sensitisatie en de Thalamus
  • BOHR Effect toepassen in de praktijk
  • Postuur / Houding
  • Psychologie: indicaties en contra-indicaties
  • Procesbegeleiding
  •  

 Praktijk:

  • Fysiek onderzoek: houding, nek, voeten en gewrichten, bekken, wervelkolom
  • 10 basis-oefeningen ochtendritueel
  • Didactische vaardigheden: hoe leer je het de client aan en hoe anticipeer je adequaat
  • De Flush
  • Ademtechniek en toepassen ademfysiologie
  • Avond/nacht beoefening
  • Therapeutische houding en co-regulatie
  • Implementatieplan voor je eigen praktijk maken

Procesbegeleiding:

  • Begeleiding van het Transpersonale herstelproces
  • Begeleiding fysiek herstelproces

Na afsluiting van deze opleiding ben je in staat om de Epiphora Methode in te zetten binnen je vakgebied. Voor applicatie binnen je eigen vakgebied is aandacht tijdens de modules. Niet (para-)medici hebben een fysiotherapeut in de nabije omgeving voor eventuele noodzakelijke screening en/of behandeling.

BELANGRIJK: Certificering vindt pas plaats na het succesvol afronden van zowel een theorie- als een praktijkexamen.
Voor beide zijn herkansingsmogelijkheden.

Opzet van de opleiding

De opleiding is een combinatie van Life dagen en online modules. Je start met de theorie met 2 online modules uit onze academie. Daarna volgt 1 praktijkdag, ondersteunend aan de theorie waar je start met het zelf uitvoeren van de methode. Vervolgens start online module 3 met behulp van een lesboek. 
Waarna de 3 aaneengesloten praktijkdagen volgen. Na de praktijkdagen volgen nog twee verdiepende modules online. Tevens ga je de methode uitvoeren met oefenclienten en toon je middels het aanleveren van casusbeschrijvingen en het doen van een theorietoets aan dat je de methode beheerst. De laatste dag is een praktijkexamen en een mooie terugkoppeldag.

Afhankelijk van je werkervaring en opleidingsniveau schatten wij de studiebelasting op 115 uren, inclusief 40 docent contacturen. Dit in een tijdspad van ongeveer 5 maanden.

Heb je vragen stuur ons dan gerust een mail.

FYSIEKE TRAININGSDAGEN

We dompelen je vijf dagen onder in de methode, de theorie en de praktijk. Een combinatie van beoefenen, instrueren, bestuderen en ervaren. Gevolgd door een fysieke dag voor de examinering en certificering. 

VELE VAKSPECIALISTEN
GINGEN JE VOOR

Fysiotherapeuten, ergotherapeuten, revalidatieartsen etc. zagen al het nut van deze methode.  In onze ogen is niks mooier dan met gelijkgestemden samen leren om die enorme groep van mensen met onverklaard uitblijvend herstel een beetje kleiner te maken. Behandeling voor behandeling. Vanuit deze energie bouwen we een community die blijft groeien en ontwikkelen. 

UNIEKE LOCATIES

De opleidingsdagen vinden plaats bij Witova Trainingscentre in Hallum.

Er zijn diverse opties voor overnachting vlakbij de locaties. 

Wat zeggen eerdere deelnemers?

Birgit Bakker-Kok
Melior
Lees verder
Ik ben loopbaan- en vitaliteitscoach en heb met de Epiphora Methode een methodiek in handen die voorwaarde scheppend is voor aanvullende methodieken. Mensen komen vanuit hun hoofd in hun lijf, waardoor we daarna aan de slag kunnen met dat lijf. ook ervaren mensen meer ruimte en vrijheid, zodat coaching beter aansluit. Epiphora Methode is een procesversneller voor vitaliteit en werkgeluk!
Arjanne Ammerlaan
Ergotherapeut
Lees verder
De Epiphora Methode heeft voor mijn cliënten veel gebracht. Cliënten die vastliepen bij opbouw van activiteiten door een beperking in hun belasting en belastbaarheid. Ze zijn na een periode van overleven weer aan het leven en kunnen nu gaan opbouwen. Lichamelijke klachten, zoals omschreven worden door de methode, zijn afgenomen. Ik vind het een waardevolle interventie die ik als voorwaarde scheppend voor mijn behandeling inzet.
W. Genoe
Manuele pijnbehandeling
Lees verder
De Epiphora Methode is voor mij de lijm van de verschillende elementen die ik gebruikte in mijn praktijk. Hierin zit zoveel kracht wanneer de cliënt/patiënt in een uitzichtloze situatie/toestand zit. Het mooie is dat het een methode is gebaseerd op oefeningen die de cliënt/patiënt zelf kan uitvoeren na het aanleren in de praktijk. Echt een aanrader!
Roelien Ykema
Roelien Ykema
Dolfijn in Balans
Lees verder
I have a dream... als je iedereen hoort zeggen, 'ga je naar de fysio of Epiphora-therapeut?!' Zonder gekheid, het verdient zóveel meer bekendheid; hoeveel goeds het mensen die al lang (of korter) vast zitten. Voor sommige is het echt life changing (met zulke ogenschijnlijk simpele oefeningen). Super! Voor mij persoonlijk brengt het heel veel en is het de missende schakel in mijn praktijk. Een fysieke en praktische ingang vooral ook voor mensen die niet goed uit zichzelf kunnen ontspannen. Hoe goede nieuws; dat hoeft ook niet. Ook bijzonder is het enthousiasme onder alle medestudenten. Ik raad iedereen de opleiding en/of de behandeling aan. Ik ben heel dankbaar.
Previous
Next

Wie zijn de trainers?

De grondlegger van de methode

Hans Timmerman

De Epiphora methode is sinds 2010 ontwikkeld door Hans Timmerman. Van origine fysiotherapeut en haptonoom. 

Hij ontdekte dat een slechte doorbloeding van je brein ervoor kan zorgen dat je niet meer volledig herstelt van bijvoorbeeld een whiplash, een hersenschudding, ME/CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) of burn-out. Of jarenlang migraine, vermoeidheid en concentratieproblemen (brain fog).

Met de door Hans ontwikkelde Epiphora Methode breng je zelf de doorbloeding van je brein weer op orde. Hans heeft in de afgelopen jaren al meer dan 15.000 behandelingen gegeven en zijn cliënten doen deze eenvoudige oefeningen dagelijks zelf thuis. Intussen is het aantal Epiphora coaches in Nederland groeiende.

Hans is inmiddels gepensioneerd, maar nog steeds erg actief met deze zorgvuldig ontwikkelde methode. Zijn missie is om de Epiphora Methode meer bekendheid te geven, zodat we zoveel als mogelijk mensen kunnen helpen met de methode. Daarnaast is hij een boek aan het schrijven over de methode. 

Ergotherapeut & EPIPHORA METHODE DOCENT

Marloes van de Pol

Marloes van de Pol-van Treuren is ergotherapeut bij Ergo Marloes in Vught. Met 20+ behandeljaren in multidisciplinaire klinische en poliklinische revalidatie settings en eerste lijnspraktijk voor ergotherapie zag ze veel cliënten met complexe, multi causale problematiek. Vaak was er sprake van onverklaard uitblijvend herstel ondanks alle expertise om diegene heen. Cliënten die baat hadden bij psychosomatische aanpak, systemische benadering, sensorische integratie therapie en begeleiding tot omgaan met de klachten voor hogere kwaliteit van leven werd haar specialiteit. 

Ze deed bij Hans de opleiding Epiphora Methode om deze missing link aan haar behandelaanbod toe te voegen. Zich niet beseffend wat het voor haar persoonlijk ook ging brengen: aanvankelijk diepe dromen en spierpijn. Maar daarna: geen hoofdpijnen meer, betere prikkelregulering en zelden meer een koud lijf. Gek genoeg is de bril minder en minder nodig. Het gevoel zo veel meer energie te ervaren gaf haar vleugels. Dagelijks behandelt ze mensen nu met de Epiphora Methode en ze zet dit in naast ander behandel- en coachaanbod. ‘cliënten geven mij terug dat door deze oefeningen ze voor het eerste hun lichaam beter voelen. Dat ze steviger staan, het hen regie geeft en ze letterlijk beter in hun vel zitten.’ Het vraagt commitment van de client en loslaten van de behandelaar en ik denk dat we daar in revalidatie-land nog veel van kunnen leren.

Haar missie als docent in de opleiding is om de deelnemers een veilig leerklimaat te bieden waarin ze het proces met zichzelf kunnen en durven aangaan. Datgene doorvoelen wat de cliënten ook kunnen doormaken is enorm belangrijk. Ze staat voor kwaliteit, humor en gelijkwaardigheid. Als ambassadeur van de methode ervaart ze veel plezier om met meer holistisch ingestelde collega’s het proces te beleven.

ademfysioloog & epiphora METHODE INSTRUCTEUR

Steven Zwerink

Tijdens een trainingsrit op zijn racefiets in 2018 in Mexico werd Steven van achter aangereden. Een zware hersenschudding en whiplash waren het gevolg. Hij had problemen met zijn geheugen, slapen, concentratie en zelfs andere talen spreken lukte niet meer. Hij had allerlei onverklaarbare klachten en in het medische circuit kon niemand hem echt helpen.

Tot dat hij van Hans leerde kennen. Met een paar simpele oefeningen startte zijn interne harde schijf weer op, hij wist niet wat hij meemaakte! Wat een winst en vooruitgang boekte hij ineens, en dat alleen door anders ademhalen? Hij kon het bijna niet geloven. Sindsdien is hij de wondere wereld van ademhalen gedoken en sinds 2020 is Ademwinst een feit. Zijn pad heeft hem geleid langs bekende ademmethodes zoals Wim Hof, Buteyko, Holotropic en Pranayama en minder bekende oefeningen en theorieën. Ondertussen zijn deze oefeningen onderdeel van zijn dagelijks leven. 

De Epiphora methode heeft hem letterlijk niet meer losgelaten en hij is ondertussen instructeur van de methode. Hij helpt mensen die onverklaard uitblijvend herstel ervaren om de bloedcirculatie in het brein weer (beter) op gang te brengen in een 1-op-1 sessies en workshops. 

Chiropractor & EPIPHORA METHODE DOCENT 

Simone Knaap

Simone Knaap is chiropractor bij Chiropractie Borger. Ze heeft
30+ jaar ervaring binnen de chiropractie waar ze nieuwsgierig is naar achtergronden van technieken en behandelingen. Daarbij maakt ze de vertaalslag om dit duidelijk over te brengen naar cliënten en uit te zoeken wat voor wie geschikt is.

Simone kreeg uit twee verschillende hoeken de tip over de Epiphora Methode en heeft toen de opleiding gedaan. Haar achtergrond in het lezen van onderzoek en de kennis binnen de chiropractie kon zij gebruiken om de achtergrond van de Epiphora Methode verder te verfijnen.

Als docent in de opleiding probeert zij de wetenschappelijke achtergronden zo toegankelijk mogelijk over te brengen en beleeft zij plezier aan het onderwijzen van collega’s in de gezondheidszorg.

Wil je meer informatie of je direct opgeven? Vul dan onderstaand formulier in.


Veel gestelde vragen

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot Epiphora Methode Coach, moet je ruim ervaring hebben met lesgeven, behandelen of coachen in de zorg.

Dat kan. Echter wel onder voorwaarde dat je het theoretische en praktische eindexamen goed afrond. Mail je vragen hierover naar info@epiphoramethode.nl 

Tijden
De dagen zien er in grote lijnen als volgt uit (onder voorbehoud):

09.30 Ontvangst

10.00 – 12.45 Training deel I
12.45 – 13.30 Lunch (inbegrepen)
13.30 – 17.00 Training deel II
17.30 Einde

Certificering & Community:
Na afloop van de opleiding ontvang je het Epiphora Methode Coaching Certificaat en ben je automatisch een jaar lid van de Epiphora Methode Community. In deze levendige community delen we ervaringen en bouwen we verder aan de methode. Dit certificaat kan jaarlijks worden vernieuwd en kost € 180,-. Als lid van de community kun je onder andere rekenen op:

  • trainingsavonden in het land
  • promotiemateriaal
  • maandelijkse webinars
  • updates van de methode
  • het delen van kennis
  • vermelding op de Epiphora Methode website
  • deelname aan het jaarlijkse Epihora Methode Seminar
  • toegang tot de online academie